Moto News: Podsumowanie I kwartału 2019 na rynku pojazdów używanych
Co trzeci używany pojazd przeznaczony na sprzedaż miał odnotowaną szkodę! Historia pojazdu nie pozostawia złudzeń.
2019-05-16, 11:06

Z danych portalu Autobaza.pl wynika, że wśród najbardziej popularnych marek oferowanych na sprzedaż w pierwszym kwartale 2019 r. co trzeci pojazd miał odnotowaną szkodę.

“Dotyczy to 34% pojazdów marki AUDI i OPEL; 35% pojazdów marki VOLKSWAGEN; 37% pojazdów RENAULT i 38% pojazdów marki Ford” - mówi Piotr Korab ekspert portalu Autobaza.pl

Do TOP 5 najchętniej wystawianych na sprzedaż marek na rynku pojazdów używanych w pierwszym kwartale 2019 r. należą:

1. Volkswagen - 10,28%
  2. Opel - 8,62%
  3. Ford - 7,29%
  4. Renault - 7,15%
  5. Audi - 6,95%

Volkswagen Passat i Golf królują wśród najczęściej wystawianych na sprzedaż modeli samochodów. Na drugim miejscu jest Opel Astra. Trzecie miejsce należy do Forda Focus.

W przedziale cen 10 001 PLN - 25 000 PLN znajdziesz najwięcej ofert

Pierwszy kwartał 2019 bez niespodzianek. Największa jest podaż pojazdów z przedziału cen 10 001 PLN - 25 000 PLN.

TOP 5 najchętniej wystawianych na sprzedaż marek w ramach przedziału cenowego 10 001 PLN - 25 000 PLN  to:

1. VOLKSWAGEN - 10,11 %
  2. OPEL - 10,05 %
  3. FORD - 7,41 %
  4. RENAULT - 6,93 %
  5. AUDI - 6,52 %

Marki te mają łącznie 41,03% udziału w rynku pojazdów o wartości 10 001 PLN - 25 000 PLN.

Pojazdy ekologiczne daleko w tyle za pojazdami z silnikiem spalinowym

W dobie dbania o jakość powietrza i ostrzegania przed szkodliwymi dla zdrowia pyłami zawieszonymi, nadal na rynku pojazdów używanych dominują te z silnikami spalinowymi.

W pierwszym kwartale 2019 r. diesel wygrywa z silnikami benzynowymi, choć liczba ofert sprzedaży tych ostatnich jest tylko o niecałe 3 pkt. procentowe mniejsza. Diesel 48,15%, benzyna 45,45%. Kolejne trzecie miejsce należy do pojazdów typu benzyna + LPG z wynikiem 5,81%.

Na tym tle samochody ekologiczne - hybrydy oraz elektryczne wypadają bardzo słabo. Wśród wszystkich ofert sprzedaży ich udział wynosi tylko 0,59%. Jednak trudno oceniać ich udział w rynku w ten sposób, gdyż wciąż podaż tych pojazdów jest za mała, aby móc ją realnie porównać z pojazdami spalinowymi.

Liczba pojazdów o pojemności do 2.0 l wciąż największa

Wśród ofert sprzedaży zdecydowanie królują pojazdy o pojemności do 2 l. Stanowią one blisko 70% podaży w I kwartale 2019 r.

Najczęściej wyszukujemy pojazdy w wieku 9 - 12 lat, pojazdy w wieku 1 - 3 lata plasują się dopiero na czwartym miejscu

Według Autobaza.pl wśród najczęściej wyszukiwanych roczników pojazdów prym wiodą te z przedziału 2007 - 2010. Dotyczy ich 26,23% wszystkich zapytań. Na drugim miejscu z ilością 23,46% zapytań są roczniki 2011 - 2015. Na trzecim miejscu znalazły się pojazdy z rocznika 2003 - 2006. Dotyczy ich 21,32% zapytań. O roczniki stosunkowo najnowsze z przedziału 2016 - 2019 jest już nieco mniej zapytań - bo 16,72 %. Taki wynik plasuje ten przedział na czwartym miejscu. Na piątym miejscu znalazły się pojazdy z rocznika 1999 - 2002 z wynikiem 9,07% zapytań, a najstarsze pojazdy z rocznika 1990 - 1998 to tylko 2,70% zapytań.

TOP 5 najchętniej wyszukiwanych marek z rocznika 2007 - 2010:

1. OPEL - 12,70 %
  2. VOLKSWAGEN - 11,54 %
  3. FORD - 11,35 %
  4. AUDI - 8,68 %
  5. BMW - 8,08 %

TOP 5 najchętniej wyszukiwanych marek z rocznika 2011 - 2015:

1. VOLKSWAGEN - 12,20%
  2. FORD - 11,38%
  3. OPEL - 11,33 %
  4. BMW - 8,49 %
  5. AUDI - 8, 22 %